5. Bilim Tarihi Yaz Okulu Gülhane'de Gerçekleştirildi
28 Mayıs 2017

17-20 Mayıs 2017 tarihleri arasında Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü; bu sene de bilim tarihi araştırmacılarına ev sahipliği yaptı.

Bu yıl beşincisi düzenlenen Summer School programında; Tunus, İran, Almanya, Yunanistan, Fas ve Kanada’dan gelen ve bilim tarihi kapsamında araştırmalarını sürdüren uzmanlar bir araya geldi.

Bu senenin konu başlığı olan “ Su, hayattır. ”(Water is Life) sloganı ile yola çıkan araştırmacılar; gerek müstakil akademik araştırmalarını aktarmak gerekse kendi bölgelerinde ele aldıkları tarihi kalıntıları ve ilgili fonksiyonlarını mecliste paylaşabilmek adına sunumlarını gerçekleştirdiler.

Program kapsamında zengin içerikli sunumlar, gözlem gezileri ve uzun vadeli bilgi ağı projesi hayata geçirildi.

Yaz Okulu 2017 programı Dr. Detlev Quintern ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar’ın yaptığı açılış konuşmaları ile 17 Mayıs Çarşamba günü başladı. Yapılacak sunumlar ve çalıştaylar için iyi dileklerini sunan Bilim Tarihi Hocaları ve hâzirûn dinleyiciler sırayla kendilerini tanıttı.

Su konulu sunumlara paralel olarak İslam’da Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, Yere Batan Sarnıçları, Caferi Medresesine ziyaretler yapıldı. Bilim Tarihi Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin atölye çalışmaları devam eden program, Cumartesi günü Mağlova Su Kemerine yapılan gezi ile sonlandı.

Öğrenci ve öğreticilerin aynı platformda bir araya gelmelerine vesile olan, ayrıca bilginin yöntem çeşitliliği ve yabancı dillerde farklı medeniyet ve bilim yapıtaşlarına dönüşmesinin bir başka örneğini hayata geçiren Yaz Okulu Seminerleri; önümüzdeki yıl altıncısını gerçekleştirmek temennisi ile konuklarını uğurladı.