FSMVÜ | Modern Türk Şairinin Çocukluk Özlemi

6 Nisan 2016

Türk toplumunun modernleşme süreçlerini çocukluk şiirleri üzerinden okuyan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, yetişkinlerin çocukluk temalı şiirler yazmasına en önemli faktör olarak modern yaşamın baskılarından arınmak isteyen şairin çocukluğun masalsı ve özgür dünyasına kaçış isteğini gösterdi.

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen Modern Türk Şairinin Çocukluk Özlemi konferansı, akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi’nde düzenlendi.

Modern hayatın baskılarının, temposunun, modern insanın kendine yabancılaşması ve beraberinde hayat şartlarından şikâyetçi olmasının şairi çocukluğun özgürlük ve sorumsuzluk alanına yönelttiğini ifade eden Andı,  geleneksel zamanın metinlerinde çocukluk temasına sık rastlanmamasının nedenini de modern zamanın bu etkilerine bağladı. Çocukluk temasının 1930’lu ve 40’lı yıllarda baş gösterdiğini söyleyerek buna en büyük etkenin seküler eğitim ve pozitivist mantık olduğunu vurgulayan Andı, “Çocukluğa yöneliş, kaçısın yansımalarından biri olarak yeni rejimin ilkeleri doğrultusunda oluşturulmaya çalışılan toplum mühendisliğinin ortaya koyduğu bir tablodur.” dedi.

“Çocukluğumuz” ve “Siyah ve Karanlık” Şiirleri İncelendi

Sezai Karakoç’un “Çocukluğumuz”, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Siyah ve Karanlık” şiirleri üzerinden toplumsal dönüşüm ve değişim sancısının yansımalarını açıklayan Andı, iki şiirin adeta Türk modernleşmesinin kısa tarihi olduğunu aktardı. “Çocukluğumuz şiirinde, çocukluğundaki aidiyet ve Asr-ı Saadet bilincine özlem duyan bir yetişkinin aktüel zamanda o bilincin kalmadığının eleştirisini görürüz.” diyen Andı, Karakoç’un şiirindeki aileden farklı olarak daha modern bir ailenin Kur’an-ı Kerim ve ibadete bakışının hikâyesi olan “Siyah ve Karanlık”ta, çocukluğunu hatırlayan şairin kimliğine yabancılaşmasının okunduğunu belirtti.

Şiirdeki çocuğun dünyasında Arapçanın, Kur’an-ı Kerim’in yabancılaştırılmasının, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki eğitim müfredatı içinde karşılaşılan bir öğreti olduğunu sözlerine ekleyen Andı, katılımcılardan gelen sorulara verdiği yanıtların ardından konferansı noktaladı.

Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı