Direnen Meal Mehmet Akif Meâli Uluslararası Sempozyumu Yapıldı.
Üniversitemiz Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ile Başakşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen; “Direnen Meal Mehmet Akif Meâli Uluslararası Sempozyumu”, 06 Nisan 2013 tarihinde Başakşehir Çınar Kongre Merkezinde yapılan açılış programının ardından 07 Nisan 2013 tarihinde Topkapı Yerleşkemizde gerçekleştirilen oturumlarla sona erdi.
 
  Sempozyum açılış konuşması, Prof. Dr. Recep Şentürk ve Prof. Dr. Hayrettin Karaman tarafından, kapanış konuşması ise Prof. Dr. Suat Yıldırım tarafından yapıldı. Başkanlığını Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın yaptığı açılış oturumundan önce, Prof. Dr. Recep Şentürk “Direnen Meal”in Kısa Öyküsünü anlattı. İlk oturumun konuşmacıları ise Ali Bulaç ve Mustafa İslamoğlu idi.
 
Üniversitemiz Topkapı Yerleşkesinde gerçekleştirilen “Üslup” başlıklı 2. gündeki 1. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Fikret Turan yaptı. Tahsin Görgün- Fikri ve Lisani Cihetten M. Akif'in Meali, Züleyha Çolak “Kur'an'ın Çok Katmanlı Dilinde Metaforlar ve Akif Meali”, Fazıl Gökçek “Kur’an Ayetlerinin Yorumu Olarak Tevhid Yahut Feryad ve İnsan Şiirleri” başlıklı sunumlarını yaptılar. 
 
Mehmet Paçacı’nın başkanlığını yaptığı “Karşılaştırma” başlıklı 2. oturumda; Prof. Dr. Hasan Akay “Meallerarasılık Açısından Akif'in Kur'an Meali”, Muhittin Akgün “Anlaşılır Olması Açısından M. Akif Ersoy’un Meali ve Elmalı’yla Mukayesesi”, Mehmet Doğan “Mehmed Akif'in Mealinden Mahrum Kalmamızın Bedeli, Türkiye'de/Türkçede Meal Anarşisi”, Ahmet Dursun “Risale-i Nur'daki Meallerle Akif'in Mealinin Karşılaştırması”, Prof. Dr. Musa Duman “Akif'in Mealinin Dil ve Üslup Özellikleri” başlıklı sunumlarını yaptılar.
 
Prof. Dr. Musa Duman tarafından geçekleştirilen “Dil” başlıklı 3. oturumda; Ahmet Isparta ve Hayati Develi “Akif’in Meali Üzerinde Türkçe Açısından Yapılacak Çalışmalar Nelerdir: Başlıklar, Örnekler”, Prof. Dr. Mustafa Kaçalin “Akif’in Meali Üzerinde Türkçe Açısından Yapılacak Çalışmaların Hazırlıkları Neler Olabilir?”, Brett Wilson “Mehmet Akif ve Anlaşılabilir Bir Kur'ân Fikri”, Hatice İslamoğlu “Akif Meali'nde Ayetlerden İlham Alınarak Kaleme Alınan Manzumeler” başlıklı sunumlarını yaptılar. 
 
Erdoğan Pazarbaşı’nın başkanlığını yaptığı 4. oturumun başlığı “Tercüme ve Şerh” idi. Oturumda; Fatih Okumuş “Mehmet Akif Mealinin Üslup Tercihleri: Çeviribilim Açısından Bir İnceleme”, Murat Sülün “Kur'an Çeviri Teknikleri Açısından Akif Meali: Tespitler, Öneriler”, Nagihan Haliloğlu, Mehmet Akif'in Mealinde Çeviri ve Şerh”, Murtaza Bedir “Akif Meali'nde Ahkâm Ayetlerinin Tercümesi”, Faruk Tuncer “Akif’e Göre Al-i İmran Suresi 26. Ayetin Meali Üzerine” başlıklı sunumlarını yaptılar. 
 
Prof. Dr. Recep Şentürk’ün başkanlığını yaptığı “Tarih ve Düşünce” başlıklı son oturumda; A. Süheyb Öğüt “Sahih/Salih Bir Fail Olarak Akif ve Kurban Olarak Meal”, Bedri Mermutlu “Mehmet Akif'in Türkçe Kur'an Mealinin Sessiz Muhafızı Mustafa Runyun”, Nurettin Turgay “Mehmet Akif Ersoy'un Kur'ân-a Yaklaşımı”, Özcan Hıdır “M. Akif'in Diğer Din ve Kültürlere Yönelik Bazı Ayetlere Dair Meal-Yorum Tekniği”, İhsan Çolak “Safahat’taki Ayetler Üzerinden Mehmet Akif’in Zihin Haritasını Okumak” başlıklı sunumlarını yaptılar.