Dönemin Basınında Çanakkale Muharebeleri'nin İzleri
22 Mart 2017

20 Mart 2017

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi işbirliğiyle Çanakkale Muharebeleri’nin gündemini döneminin basınından günümüze aktaran, “Dönemin Basını Işığında Çanakkale Muharebeleri Gündemi Sergisi” Üsküdar Yerleşkesi’nde açıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun ve Doç. Dr. Hasip Saygılı’nın açılışını gerçekleştirdiği sergide, Çanakkale Muharebeleri’yle ilgili dönemin gazete ve dergilerinde çıkan yazılar ve nadir fotoğraflar yer alıyor.

Harp Sadece Biçim Değiştirdi

Sergi açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, 1915 yılında başlayan ve sonlanan harbin günümüzde başka şekillerle devam ettiğine dikkat çekerek “İngiliz askerinin Anadolu ve Boğaz’da ne işi vardı?” sorusunun zihinlerde yer etmesi ve Çanakkale bilincinin her daim diri tutulması gerektiğini ifade etti.

Çanakkale’ye Dair Bir Farkındalık

Sergi düzenleyicisi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, serginin içeriğiyle ilgili davetlileri bilgilendirdi. Beyazıt Kütüphanesi arşivinden edinilen haberler ve fotoğraflarla sergiyi hazırladıklarını belirten Kurşun, sergi vesilesiyle Çanakkale Muharebeleri’nin 102. yılını anmak ve Çanakkale gündemine dair farkındalık yaratmak istediklerini dile getirdi. Dönemin basınının Çanakkale’ye bakışını da değerlendiren Kurşun, basının ve edebiyatçıların başlangıçta olaylara kayıtsız kaldığını, savaşın bitiminden sonra ise ne denli büyük ve önemli bir savaş olduğunun farkına varıldığını söyledi. Kurşun, bu gün yeniden bir Çanakkale tarihi ve edebiyatı oluşturulması için Türk milletini harekete geçmeye davet etti.

Çanakkale gündemine katkı sunmayı amaçlayan “Dönemin Basını Işığında Çanakkale Muharebeleri Gündemi Sergisi”, 26 Mart’a kadar Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi’nde görülebilir.