''Edebiyat, Bir Devleti Ayakta Tutmaya Yarar''

29 Mart 2017

Edebiyat Fakültesi’nin Kariyer Merkezi işbirliğiyle düzenlediği “Edebiyat Ne Söyler?” semineri yazar İsmail Kılıçarslan, Aykut Ertuğrul ve Yusuf Genç’in katılımıyla Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, seminerin edebiyata akademik hayat dışından farklı bir bakışla bakılmasını sağlayacak fikirler üzerinden ilerleyeceğini belirterek sözü konuşmacılara bıraktı.

“Edebiyat Dünyayı Değiştirir”

Yusuf Genç’in moderatörlüğündeki seminerde “Bugün buraya derdimizi anlatmaya geldik” diyerek söze başlayan İsmail Kılıçarslan, “Benim derdim Müslümanlardır. Bizim gibi toplumlarda yerli yerinde söz ağırdır. Sözünüz biterse teklifiniz de biter.” dedi. Edebiyatın pratikte aşk konusunda işe yaradığını belirten Kılıçarslan, yakın tarihte Bosna’nın yaşadığı süreci örnek göstererek, “Edebiyat, bir devleti ayakta tutmaya yarar. Bir milletin millet olarak kalmasına da yarar.” diye konuştu. Kılıçarslan, edebiyatın insanlara derin bir perspektif kazandırdığını dile getirerek, “Nereden geldik, nerede bulunuyoruz ve nereye gideceğiz? sorularının cevabını da edebiyatla buluruz.” dedi. Edebiyatın dünyayı değiştirebilecek bir şey olduğunu belirten Kılıçarslan, “Yeter ki dünyayı değiştirebilecek bir fikriniz olsun. Bunu edebiyatla da yapabilirsiniz.” diyerek sözlerini tamamladı.

“Seni Hangi Hikâyeler İnşa Etti?”

Yunus Emre’nin “Şol Cennetin Irmakları” şiirini okuyan Aykut Ertuğrul, “Edebiyat bunu da söyler. Dizelere dikkat ederseniz bu ilahinin içinde İslâm’ın tüm unsurları mevcuttur.” dedi. “Seni hangi hikâyeler inşa etti? Ali’nin Cenkleri mi? Suç ve Ceza mı? Yoksa Yunus’un şiirleri mi?” diye soran Ertuğrul, edebiyatın kişinin kimliğini de inşa ettiğini belirtti.

Öğrencileri sorularıyla devam eden seminer, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın konuşmacılara hediye takdimi ardından son buldu.