Göç Sonrası Yaşam Semineri Yapıldı.
22 Kasım 2012
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından düzenlenen Psikoloji Seminerleri kapsamında "Göç Sonrası Yaşam Semineri", Klinik Psikolog Öznur Acicbe’nin katılımıyla 19 Kasım 2012 Pazartesi günü 14.00-15.00 saatleri arasında Haliç Yerleşkemiz A-104 No'lu Salonda gerçekleştirildi.
 
Öznur Acicbe, seminere göçün tanımını yaparak başladı ve Kreapelin'in 1920'de göçmenliği bir tür kökten kopma olayı olarak tanımladığını ifade etti. Mültecilikte yaşanan aşamaları; tehdit algılama, kaçma kararını verme- verememe, kaçış süreci, iltica edilecek ülkeye varma, iltica süreci ve mültecilik olarak sınıflandırdı. Hepsinin ayrı ayır zorlukları olduğunu vurguladı ve özellikle çocukların çok zor şartlara maruz kaldıklarını belirtti. Verdiği çeşitli örneklerle mültecilik ile ilgili yasaların yetersizliğine değindi. 
 
Göç öncesi ve sonrasını birleştirmenin kolay olmadığına dikkat çeken Acicbe, göçün psikomatik bozukluklara, travma sonrası stres bozukluklarına, ansiyete bozukluklarına, depresyona, yas tepkilerine vs. sebep olduğunu belirtti. Bunların sebeplerini ise gidilen ülke dilinin bilinmemesi, göçmenlik yaşantısının bir kaç yıldan sonra yüzeyselleşmesi, ruhsal ve duygusal üretkensizlik, geçicilik duygusunun hakim olması ve temel ihtiyaçların karşılanamaması olarak açıkladı. Göç eden insanlardaki en belirgin duygunun "kaybetmek" olduğunu ve kişilerin geldikleri yerdeki yaşantılarıyla oldukları yerdeki yaşantılarının uyuşmamasının kimlik krizine neden olduğunu açıklayan Acicbe, Shakespeare’in,  “Özünü aldığı gövdeden kendini çekip koparan dal kurumaya mahkumdur; kuruyunca da yakıp yok etmek için kullanılırlar.” cümlesini örnek verdi.  Program öğrencilerinin sorularının cevaplanması ve karşılıklı fikir alışverişinden sonra son buldu.