Gözden Irak Gönülden Kerkük Irak Türkmen Hoyratları

12 Nisan 2017

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün hazırladığı “Gözden Irak, Gönülden Kerkük” başlıklı hoyrat programı TRT Türk Halk Müziği sanatçılarından Âdile Kurt Karatepe’nin solistliğinde düzenlendi.

Programın açılışında bölüm başkanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak, hoyratın Türk halk edebiyatında önemli bir nazım şekli olduğunu, cinaslı manilere benzediğini, Türkiye’de Urfa, Diyarbakır, Erzurum, Kars gibi bazı şehirlerimizde yaşadığını ancak çok canlı örneklerinin Irak Türkmenleri arasında hayat bulduğunu ifade ederek bunun canlı örneğini sunmak için bu programı düzenlediklerini söyledi. Ardından Prof. Dr. Suphi Saatçi hoyrat konusunda kısa bilgi ve örnekler verdi, akabinde konsere geçildi.

TRT Sanatçısı Âdile Kurt Karatepe, beş kişilik TRT saz ekibi eşliğinde hoyratlar ve Kerkük türküleri seslendirdi. Dinleyicilerin de eşlik ettiği türküler sayesinde Iraklı Türkmenlerle gönül bağımıza kopmaz bir düğüm daha atıldı. 

Âdile Kurt Karatepe’ye, bağlamada Gürhan Yüksel, kabak kemanede Burhan Elmas, kavalda Osman Aktaş, basta Emrah Günaydın ve ritimde Cemal Kaplan eşlik etti.