İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e Hafızanın Mekânı Sergisi

4 Aralık 2014

“İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e Hafızanın Mekânı” sergisi Üsküdar (Atik Valide)  Yerleşkesi’nde açıldı. Sergi, Bediüzzaman’dan Neyzen Tevfik’e, Nazım Hikmet’ten Necip Fazıl Kısakürek’e, Nihal Atsız’dan Can Yücel’e kadar farklı ideolojilerdeki birçok ismi “misafir” eden Atik Valide Külliyesi’nin ve Türk kültür hayatının geçmişine ayna tutuyor.

“İmparatorluk’tan Cumhuriyet’e Hafızanın Mekânı” sergisinin küratörü Edebiyat Bölümü Arş. Gör. Mehmet Şerif Eskin; Rektör Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcısı Prof. Ümit D. Arınç, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Andı, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Akay’a ve diğer misafirlere sergiyi gezdirip bilgi verdi.

Üniversitemizin Edebiyat Fakültesine tahsis edilen Atik Valide Külliyesi zaman içerisinde farklı amaçlarla kullanıldı. Toptaşı Bimarhanesi (akıl hastanesi) olarak kullanıldığı dönemde Bediüzzaman Said-i Nursi ve Neyzen Tevfik’i ağırlayan külliye, cezaevi olduğu dönemde ise Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet Ran, Can Yücel, Yılmaz Güney, Nihal Atsız ve Metin Oktay gibi ünlü isimleri çatısı altında birleştirmişti.

Necip Fazıl’ın “Kırmızı Tuğlaları” Burada!

Birçok defa farklı sebeplerden dolayı tutuklan Necip Fazıl, meşhur “Zindandan Mehmet’e Mektup” şirini 1961 yılında burada kaleme aldı. “Avlu... Bir uzun yol... Tuğla döşeli, Kırmızı tuğlalar altı köşeli…” dizelerinde bahsedilen kırmızı tuğlaları sergide görmek mümkün.

Türk Kültür Tarihine Tanıklık Eden Bir Mekân

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Atik Valide Külliyesi’nin Türk kültür tarihine tanıklığını bu sergiyle gördüğünü dile getirerek “Edebiyat Fakültesi öğrencilerinin nasıl bir mekânda öğrenim gördüklerini hatırlatan güzel bir sergi olmuş. Diğer bölümlerin restorasyonu bittiğinde belki kurucularının bile hayal edemeyeceği çalışmaların yapılacağı bir mekân olacak burası. Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu külliyeyi üniversitemize tahsis ettiği için huzur içerisinde olabilir.” diye konuştu. 

Rektör Yardımcımız Prof. Ümit D. Arınç ise sergiyle ilgili “Ecdadımızın hatıralarını gençlere bırakma yönünden güzel bir başlangıç oldu. Burada mahkûmiyet yaşayan yazar, şair ve sanatçıların hayatını okumak öğrenciler için ufuk açıcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.