Nevâi’nin Diliyle Özbek Edebiyatı

21 Mart 2016

Özbek yazar Nurullah Muhammad Raufhan, “Geçmişten Günümüze Özbekistan ve Özbek Edebiyatı” semineri ile Edebiyat Fakültemizin konuğu oldu.

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Kemal Yavuz, Prof. Dr. Fikret Turan, Prof. Dr. Hayati Develi, Prof. Dr. Haşim Ercan Özmen, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ve öğrenciler seminere yoğun ilgi gösterdi.

İki bölüm halinde gerçekleşen seminerin ilk bölümünde Nurullah Muhammad Raufhan'ın oğlu Feyzullah Raufhan, Özbekistan tarihi ve bağımsızlık hareketinden bahsetti. İkinci bölümde Özbek yazar Nurallah Muhammad Raufhan Özbek edebiyatına dair konuştu. Çağatay Edebiyatı'nın öncü isimlerinden Ali Şir Nevâi’den başlayarak günümüze kadar Özbek edebiyatını 6 devire bölerek anlatan Raufhan, Türkiye ve Özbekistan edebiyatçılarının birbirlerini tanımamasından da yakındı. Ata yurdu Özbekistan'ın Türkiye’de çok bilinmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Raufhan, Türk kavim ve dillerini “bir babanın evlenmiş ve başka eve çıkıp kendine yeni bir yuva kurmuş evlatlarına” benzetti.

Seminer, hocaların katkıları ve hediye takdiminin ardından sona erdi.