Nevruzun Geçmişine Yolculuk
26 Mart 2015

24 Mart 2015

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen Tarih Söyleşileri kapsamında “Türk Dünyasında Nevruz” semineri, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulvahab Kara tarafından Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Farsça bir kelime olan Nevruz’un Türkçe “yeni gün” anlamına geldiğini, birlik, beraberlik ve sevgiyi simgelediğini söyleyen Kara, “M.Ö Çin kaynakları Hunların 21 Mart’ta kırlara çıkarak bahar şenliği yaptığını yazıyor ancak Türk geleneğinde Nevruz kutlamalarının ne zaman başladığını bilmiyoruz.” dedi.

Nevruz’un yeni yıl, bahar bayramı ve önemli olayların yıl dönümü olarak kutlandığını söyleyen Kara, 12 hayvanlı Türk takviminde baharın başlangıcı olan 21 Mart’ın yılbaşı olarak kabul edildiğini bu nedenle Nevruz’un esas anlamının yılbaşı kutlaması olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kara, bahar bayramı özelliğinin yılbaşı anlamından sonra geldiğini, ne zaman gerçekleştiği belli olmayan tarihi olayların başlangıcı olarak Nevruz’un verilmesinin bir gelenek olduğunu da sözlerine ekledi.

Nevruz’un geleceğiyle ilgili de konuşan Kara, son yıllarda görkemli kutlamalar yapılmadığından yakındı. Nevruz’un bahar bayramı özelliğinin ön plana çıkarılmasıyla kutlamaların yeniden canlanabileceğini ifade eden Kara, “Özellikle çocukların sahiplenmesi için Noel Baba gibi “Nevruz Ata” isminde simge bir kişi belirlenebilir.” dedi.

Seminerin ardından Prof. Dr. Abdulvahab Kara, “Turgut Özal ve Türk Dünyası” isimli kitabını Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar’a hediye etti. Üniversitemiz adına konuğumuza hediyesini ise Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Özcan takdim etti.