Ömer Lekesiz’le Perspektifsiz Güzellik

9 Aralık 2015

Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Sanat ve Edebiyat Eleştirmeni Ömer Lekesiz’i ağırladı.

“Perspektifsiz Güzellik” başlıklı bir konferans veren Lekesiz, konuşmasına Doğu ve Batı sanatlarında perspektif kullanımının tarihsel gelişim süreci üzerinde durarak başladı. Rönesans öncesi Batı sanatında dahi perspektifsiz estetiğin esas olduğunun vurgulandığı konuşmada, görsel sanatlarda nasıl bir ideolojik arka plan dönüşümü sonucu perspektifin hâkim esas hâline geldiği detaylandırıldı.

Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleştirilen konferansta Ömer Lekesiz, genelde İslâm sanatlarında, özelde de Osmanlı sanatında perspektifin tercih edilmemesinin tasavvufi öğretilerde ve bilhassa İbn Arabi’de öne çıkan “kendi ufkunu aşma” arzusuyla ilişkili olduğunun altını çizdi.

“Sanatın dini olmaz, sanatçının dini olur” diyen Lekesiz, Müslüman sanatçıların eserlerini üzerinde inşa ettikleri fikrî zeminin Tanrı’ya ulaşma gayesiyle muhkem olduğunu, perspektifin esas alındığı sanatsal yaklaşımlarda ise insanın mutlaklaştırıldığını dile getirdi. Konuşmanın ardından soru-cevap faslı ve Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın hediye takdimi ile konferans neticelendi.