Peygamberi Şiirle Sevmek:Bosnalı Bir Şairin Mevlid-i Nebîsi

2 Aralık 2016

Bosna milli şairi Prof. Dr. Cemalettin Latiç, Bosna tarihinde ilk kez aruz vezniyle kaleme alınan “Mevlid-i Nebîsi”ni üniversitemizde anlattı.

Edebiyat Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün birlikte düzenlediği “Peygamberi Şiirle Sevmek: Bosnalı Bir Şairin Mevlid-i Nebîsi” konferansı, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Hasan Akay, Prof. Dr. Nihat Öztoprak ve şair Cahit Koytak’ın da katılımlarıyla Üsküdar (Atik Valide) Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Bosna’nın Mehmet Akif’i olarak nitelendirilen milli şairi Prof. Dr. Cemalettin Latiç, ülkesinde düzenlenen mevlid yazma yarışmasına aruz ölçüsüyle yazdığı Boşnakça Mevlid-i Şerif ile katıldı. Latiç, Allah ve Hz. Muhammed sevgisini işlediği eserini, Süleyman Çelebi’den esinlenerek en saf duygularıyla kaleme aldığını ifade etti.

“Her Müslüman Şair, Miraç’ı Anlatmalı”

Eserini, Mevlâna’dan, Ahmet Yesevi’den, Şirazi’den ve Bosna’da Türkçe olarak mevlid yazanlardan sonra çıkan küçük bir eser olarak nitelendiren Latiç, Müslüman her şairin muhakkak Miraç’ı anlatması gerektiğini söyledi. Bosnalı Müslümanlar için mevlidin çok önemli olduğunu vurgulayan Latiç, Türkçeyi unutmuş olsalar bile her Boşnak’ın mevlide Türkçe başladıklarını ve Boşnakça devam ettiklerini dile getirdi.

Bosna tarihinde mevlid yazan Müslümanlar hakkında da konuşan Latiç, onların Boşnakça yazmaması, dillerinin tasavvuftan uzak olması ve İslâm’ı baskıcı bir din olarak göstermeleri sebebiyle günümüzde yeni bir mevlide ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Allah ve Hz. Peygamber sevgisini yüceltmek amacıyla kaleme aldığı mevlidin bu eksikliği gidermeye yardımcı olması temennisinde bulundu.

Süleyman Çelebi’nin Hz. Muhammed’i savunması gibi kendisinin de O’nu, Hristiyanlara, Vahhabilere, modernistlere ve cahillere karşı savunmak istediğini dile getiren Latiç, eserinde sadece Hz. Muhammed’e değil sahabelere de yer verdiğini belirti. Hz. Fatıma, Hz. Hatice, Hz. Bilal Habeşi ve ilk İslâm şehidi Sümeyye için de metinler yazdığını söyleyen Latiç; Hz. Muhammed’in vefatından sonra Hz. Ayşe’ye ve Veysel Karani’ye de yer vererek Mevlid-i Şerif’i bitirdiğini ifade etti.

Yazdığı mevlidi, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'le paylaştığını söyleyen Latiç, memnuniyetle karşılandığını, yarışmanın ardından eserin Türkçeye çevrilmesi için çalışmalara başlanacağını aktardı. 

Konferans hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle nihayetlendi.