Dr. Öğr. Üyesi Melek Astar Türkiye hanehalkı tasarruflarını inceledi

Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Melek Astar’ın bölüm yazarlarından biri olduğu Güncel İktisadi Analizler kitabı yayımlandı.

Kitapta güncel iktisadi konuların ekonometrik uygulamalar ile desteklenerek iktisadi çalışmalar haline getirilmiş bölümler yer almaktadır. Tasarrufu Etkileyen Faktörlerin Koşullu Kantil Regresyon Yardımıyla İncelenmesi: 2009 ve 2019 Hanehalkı Örneği bölümünü kaleme alan Dr. Öğr. Üyesi Melek Astar, on yıl arayla Türkiye hanehalkı tasarruflarını incelemiştir. 2008 yılında yaşanılan krizin ardından kriz etkilerinin yansıdığı 2009 yılı ile on yıl sonrası hanehalkı tasarruf eğiliminin karşılaştırıldığı çalışmada koşullu kantil regresyon modelleri kullanılmıştır. Ayrıca çalışmada tüketim ve tasarrufun en önemli belirleyicisi olan gelir değişkeni direkt modellere eklenmemiş, gelirin dolaylı yollardan etkisinin incelenmesi adına konutta oturulan süre ve konutun alanı vb. hane özellikleri de araç değişken olarak modellere dahil edilmiştir.

Elde edilen verilere göre 2009 yılı için hanehalkı tasarruf ortalaması yaklaşık olarak 12138 TL, medyanı 9362 TL iken, 2019 yılında bu değerler sırasıyla yaklaşık olarak 35670 TL ve 28508 TL’dir. Çalışmanın sonucunda aradan geçen sürenin 10 yıl olduğu göz önüne alındığında, Türkiye için hanehalkı tasarruflarında önemli bir artış gözlenmediği ve ayrıca iki dönem için tasarrufun belirleyicilerinin farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.