Sultan ve Şâir

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Tarih Bölümünün birlikte hazırladıkları “Şair ve Sultan: Yavuz Sultan Selim” programı 14 Mart 2019 Perşembe günü Üsküdar Yerleşkesinde 15.00’te 215 numaralı amfide kalabalık bir hoca ve öğrenci katılımıyla gerçekleştirildi.

Program Tarih Bölümü başkanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun’un açılış konuşmasıyla başladı. Programın Prof. Dr. Nihat Öztoprak hocanın gayretleriyle ve ısrarıyla gerçekleştiğine vurgu yapan Zekeriya Bey Yavuz Sultan Selim’in Türk tarihi içinde her zaman hatırlanmaya ve anılmaya değer bir şahsiyet olduğuna dikkat çeken bir konuşmadan sonra sözü Prof. Dr. Abdülkadir Özcan’a bıraktı. Abdülkadir Bey Yavuz Sultan Selimin şehzadelik ve sultanlık dönemlerini tarihi seyir içinde özetledi. Onun mücadeleci bir kişi ve tam bir devlet adamı olduğunu hayatından örneklerle veciz bir dille anlattı. Sonra Prof. Dr. Azmi Özcan Bey hilafetin mahiyeti ve Osmanlıya geçişini anlattı. Konuyla ilgili tartışmalara sade, samimi ve anlaşılır bir dille açıklık getirdi. Sonra Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak Bey onun aynı zamanda bir şair olduğunu hatırlatarak Farsça divanını ve Türkçe şiirlerini tanıttı. 50’ye yakın Türkçe şiirinin olduğunu belirterek bunlarla ilgili tartışmalara tarihi kaynaklardan deliller getirerek açıklık getirdi. Şiirlerinden örnekler okuyarak şiir zevki tattırdı. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel ise Sultan Şairin şiirlerinden yapılan besteleri tanıttı ve örnekler verdi. Bu besteleri öğrencilerin zevkle dinlediği gözlendi. Son olarak Zekeriya Bey Yavuz Sultan Selim gibi örnek şahsiyetlerin nadiren geldiğine dikkat çekti ve bu sebeple benzeri programların önemine vurgu yaparak paneli tamamladı.

Program esnasında Zekeriya Beyle Nihat Beyin karşılıklı esprileri panele ayrı bir renk kattı. Programa katılan hocalar ve öğrencilerin coşkun alkışları ise programın beğenildiğinin göstergesi olarak hafızalarda iz bıraktı.