Türk Dili ve Edebiyatı Bölümümüz Şehir ve Kültür Dersi’nde Dr.Mehmet Samsakçı’yı ağırladı.

 


     Şehir ve Kültür Dersleri, konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde "Şehir ve Kültür" dersleri, şehrin belli başlı hususiyetlerine, kimliklerine, eserlerine, edebiyatına, tarihine, hâsılı dokusuna nüfuz etmiş insanlardan İstanbul’u dinleyerek ve havaların elverdiği ölçüde, şehrin taşına toprağına, şehre ruh vermiş eser ve yapılara bire bir dokunarak işleniyor. 
 
     Bu çerçevede bu haftaki konuğumuz İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Mehmet Samsakçı oldu. İstanbul yazarları arasında, İstanbul’a farklı bakışıyla öne çıkan Yahya Kemal ve onu “her şehirden başka türlü” gören Ahmet Hamdi Tanpınar’ın İstanbul'unun konuşulduğu derste, Yahya Kemal’in İstanbul’unun bir medeniyet merkezi olduğunu söyleyen ve Yahya Kemal’den daha önce de İstanbul’a onun baktığı şekilde bakılmadığına dikkat çeken Samsakçı, Tanpınar’ın da, Yahya Kemal’in bu görüşlerinden çok etkilendiğini, özellikle Huzur romanının siluetinde Yahya Kemal’in İstanbul’unun yer aldığını belirtti. 
 
     Sözleri Yahya Kemal’e ait olan, Münir Nurettin Selçuk’un bestelediği “Aziz İstanbul” adlı şarkı eşliğinde Münir Nurettin Selçuk’un eski İstanbul’u gezerkenki görüntüleriyle başlayan, Samsakçı’nın Yahya Kemal ve Tanpınar’ın eserlerinde, konuşmalarında geçen İstanbul hakkında verdiği bilgiler, İstanbul’da yaşadıkları ile ilgili olarak anlattığı anekdotlarla zenginleşen,  öğrencilerin okuduğu Yahya Kemal şiirleriyle ve sorularla renklenen program, FSMVÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr.Zeynep Kevser Şerefoğlu’nun ve öğrencilerin Dr.Mehmet Samsakçı’ya teşekkürü ile sona erdi.