Vefatının 75. Yılında Mehmet Akif ve Düşüncesi Paneli Yapıldı.

 


     Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen “ Vefatının 75. Yılında Mehmet Akif ve Düşüncesi Paneli” 30.12.2011 tarihinde Yenikapı Mevlevihanesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

     Açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman’ın yaptığı panele Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Fatih Andı, Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Hasan Akay ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Fikret Turan konuşmacı olarak katıldı.

     Panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. M. Fatih Andı yaptığı konuşmada Mehmet Akif Ersoy’un unutulmamış olmasının sebeplerine değindi. Mehmet Akif Ersoy’un dönemin diğer şairlerinden ayrılan en önemli özelliğinin söylemleriyle eylemlerinin uyuşması olduğunu belirten Andı, Şairin ilk kitabından son kitabına mazlumun yanında yer aldığını belirtti.

     Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın konuşmasından sonra söz alan Prof. Dr. Hasan Akay, yaptığı konuşmada Şairin eserlerinde ön plana çıkan kavramları anlattı. Şairin hissi kavramları ve enerjisi olan kavramları kullanarak şiire bir vizyon getirdiğini belirtti.

     Prof. Dr. Nihat Öztoprak ise yaptığı konuşmada Mehmet Akif Ersoy’un nüktedanlığından bahsetti ve Şairin nüktelerinden örnekler verdi.

     Panelin son konuşmacısı Prof. Dr. Fikret Turan, Aruz Veznini konuşma Türkçesine başarıyla uyarlayan Şairin dönemin dil anlayışını eserlerinde çok iyi yansıttığını belirtti. Türkçe açısından eski dil anlayışına karşı olduğu kadar yeni türetilen kelimelere de karşı bir dava Şairi olduğunu vurguladı.

     Panel soru cevap kısmından sonra Prof. Dr. Hasan Akay’ın okuduğu Mehmet Akif Ersoy’un "Bir Gece" şiiriyle son buldu.