Yavuz Sultan Selîm vefatının 500. yılında hacimli bir kitapla anılıyor

Mülkün ve sözün sultanı olarak anılan Yavuz Sultan Selîm Han’ı vefatının 500. yıl dönümünde anmak ve tanıtmak amaçlarıyla hazırlanan Sâhib-Kırân-ı Zaman Yavuz Sultan Selîm Han kitabı, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak’ın editörlüğünde KOCAV Yayınları tarafından yayımlandı.

Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Davut Hut, Doç. Dr. Uğur Demir ve Doç. Dr. Ümran Ay’ın ortak editörlüğünde, Kültür Ocağı Vakfı (KOCAV) Akademi Kitapları dizisinden okuyucuyla buluşan Sâhib-Kırân-ı Zaman Yavuz Sultan Selîm Han kitabı, Yavuz Sultan Selîm’in şehzadelik döneminde başlayan mücadelesi, başarıları, devlet adamlığı ve şairliği üzerine yeni bilgilerle donatılmış on beş makaleden oluşuyor. Alanının değerli isimleri tarafından kaleme alınan makaleler, Yavuz Sultan Selîm’in hayatına ve döneminin bilinmeyenlerine ışık tutuyor.

Hem güçlü bir hükümdar hem iyi bir şair

Saltanatı boyunca ilkelere ve önemli uygulamalara imza atan Yavuz Sultan Selîm, Osmanlı sultanları arasında sahipkıran (güçlü, muzaffer hükümdar) unvanına en fazla layık görülen Sultanlardan biri olmuştur. 1512-1520 yılları arasındaki sekiz yıllık saltanatı süresince Safevî tehlikesini Çaldıran Zaferi’yle (1514) engellemiş, Memlükler’e son verip İslâm dünyasının fiili halifesi olmuştur. Böylece “Hâdimü’l-Haremeyni’ş-Şerîfeyn” unvanını kullanan ilk Osmanlı sultanı olarak tarihe geçen Yavuz Sultan Selîm, aynı zamanda iyi bir şairdir. Fethettiği toprakların halkının gönlünü de şiirleriyle fetheden Yavuz Sultan Selîm, Türkçe ve Farsça şiirleriyle sözün sultanı olarak da adlandırılmıştır.