Halife Abdülmecid Efendi Zamanın Ruhunun Peşinde Bir Hanedan Mensubu
9 Kasım 2021

Kültür tarihi çalışmalarıyla tanınan Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Lale Uçan’ın Osmanlı’nın son halifesi Abdülmecid Efendi’nin hayatını gündelik yaşantısından izleri takip ederek kaleme aldığı Halife Abdülmecid Efendi Zamanın Ruhunun Peşinde Bir Hanedan Mensubu Timaş Akademi’den çıktı. Biyografik disiplinle inşa edilen kitap; doğumu, çocukluğu, aldığı eğitim, sanatçı yönü, ilgi alanları, dostları, onu çevreleyen muhit ve ailesi ile bir Abdülmecid portresi çiziyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Lale Uçan, Halife Abdülmecid Efendi kitabında sadece bir şahsiyet olarak Abdülmecid Efendi’yi değil aynı zamanda Topkapı’dan Beşiktaş’a taşınan Osmanlı Sarayı’nı, oradaki hayatı ve ilişkileri, Harem maiyetindeki çalışanları, onlar arasındaki alt-üst dengelerini, değişen algıları da anlatıyor.

Saray hayatının yanında dönemin sanat çevrelerine, entelektüel topluluklarına da yer verilen kitapta Abdülmecid Efendi’nin bu sanat muhiti ile ilişkisi kültürel ve çevresel dinamikler çözümlenerek ele alınıyor. Abdülmecid Efendi’nin güzel sanatlara olan ilgisi, bu alanda aldığı eğitim ve ortaya koyduğu eserlerinin de anlatıldığı kitapta tüm bunların yanında, Abdülmecid Efendi ve ailesinin diğer tüm Hanedan üyeleri gibi vatanlarından ayrılışları; veliahdın ardında bıraktığı eşyalarına, resim ve müzik icra ettiği malzemelerine, Harem odalarına kadar tüm detayıyla aktarılıyor.