Mehmet Güntekin ile “İstanbul’da Musiki Meclisleri”

 


     FSM Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 25 Nisan Çarşamba günü “İstanbul Konuşmaları” kapsamında günümüz Türk musikisinin önemli isimlerinden Mehmet Güntekin’i ağırladı.

     İstanbul’un Musiki Meclisleri başlıklı konuşmasında Güntekin, “Sultan II. Mahmut döneminde Türk musikisinin devlet tarafından himaye edilme sürecinin sona ermesinin ve saray ile modernleşmeci bürokrasinin tercihini çok sesli Batı müziğinden yana kullanmasının Türk musikisi için bir kırılma noktası olduğunu” anlattı ve “1826’dan itibaren devlet himayesinin yokluğu Türk musikisini hususi musiki meclislerinde yaşamak zorunda bıraktığını” söyledi. 

     Güntekin, sözlerine şöyle devam etti: “İbnü’l-Emin Mahmut Kemal İnal’ın evindeki musiki meclisleri önde gelen devlet adamları, meşhur şairler v.s.nin yanı sıra mesela iyi tanbur çalan bir tenekecinin de hürmet gördüğü ortamlardı. Burası adeta bir musiki mektebiydi. Hacı Arif Bey Tanbûrî Cemil Bey gibi isimlerin iştirak ettiği bu mecliste Hasan Âlî Yücel, Süleyman Erguner, Hüsnü Coşar gibi isimler musiki terbiyesi aldı.
 
     Hususi musiki meclisleri geleneğine can verenler arasından kadın bestekarlarımız da vardı. Dilhayât Kalfa, Leyla Sâz Hanım, Vecihe Daryal, Fahire Fersan, Lâika Karabey bunlar arasındaydı.”
Mehmet Güntekin’in “kendi müziğimizin sığındığı yerler” olarak tavsif ettiği bu meclise katılanlar arasında kimler yoktur ki… “Meclis-i Gülşen-i Musiki” diye anılan Abdülkadir Töre, Ekrem Karadeniz, Hakkı Süha Gezgin, Sadeddin Arel, Dr. Selahattin Tanur, bestekâr İsmail Hakkı Bey, Kaptanzade Ali Rıza Bey, Şerif Muhiddin Targan, Lemi Atlı, Ûdî Nevres Bey, Refik Fersan, Mesut Cemil, Fehmi Tokay, Nevzat Atlı, Neyzen Niyazi Sayın,  Neyzen Halil Dikmen, Kani Karaca…

     Güzel insanlar, güzel sözler, güzel nağmeler ile kendisinden geriye bize güzellikler bırakan Mehmet Güntekin Beyefendi’ye medyun-ı şükranız.