“Şairler ve Şehr-i Âzam İstanbul”
     FSM Vakıf Üniversitesi “İstanbul Konuşmaları”nın 2011-2012 Öğretim Yılı’ndaki son konuğu FSMV Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Hasan AKAY oldu. “Şairler ve Şehr-i Âzam İstanbul” başlıklı konuşma, 23.05.2012 tarihinde Yenikapı Mevlevihanesi Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. 

     “Şairler, insan ruhunun bilinmeyen alanlarına indikleri ve oradaki incileri önümüze serdikleri gibi, günlük hayatın gözlerimiz önünde cereyan eden işleri arasında akıp giden, göze görünmeksizin veya görünememeksizin gecenin karanlığa karışan olayları didik didik edebilen; birikim ve yaratılıştan gelen yetenekleriyle, derin gözlem ve keskin dikkatleriyle insan hayatının çok yönlü ve değişik alanlarında serbestçe dolaşan kimselerdir” diyerek sözlerine başlayan Akay, “şairlerin ruhunda var olanları çeşitli vesilelerle kendine has biçimde dillendirerek açığa çıkarttıklarını” belirtti. 

     Saltanat sahiplerinin, hem tarihe geçmek, hem de insanların kalplerinde sağlam bir yer edinmek için, yanlarına tarihçilerle birlikte ve daha büyük bir ihtimamla seçtikleri sanatçıları aldıklarına ve onlara iltifat ettiklerine dikkat çeken Akay, “Bakî’yi yok farz ederseniz Kânûnî’nin kânûnîliğinden çok şey yittiğini görürsünüz. Mevlânâ’yı yok sayarsanız, Konya’nın tarihi de coğrafyası da fiziği de metafiziği de fakirleşir. Ve biz birçok ülkeyi şairlerinin, o cihan gözlülerin bakışıyla tanırız, hayret ederiz, nefret ederiz ve severiz…” diyerek konuşmasını sürdürdü.

     Akay, “İstanbul’u insanımızın ve insanlığın bahtına açan” padişah olarak daima fetihlerin büyüğünü gerçekleştiren “Ebü’l Feth (Fethin Babası) olarak kalacak, anılacak olan Fatih Sultan Mehmet’in, aynı zamanda “ ‘söz meydanı’nda devler aşkıyla aşk devletinin fâtihi olan bir ‘şair’ ” olduğunun altını çizdi. “Rahmânî dokuları ve lâtif kokuları idrâk eden dimağı, şairliğinden belki de önce gelen Sultan Fâtih’in yerkürede bize hediye ettiği en güzel şiir, İstanbul’dur. Onun değerini şairler bilebilir. Gelecek çağların şairleri de ona bakmaktadır.” diyerek ‘Fetih’ ve ‘Fâtih’ için yazılan şiirlerden örnekler verdi. 

     FSMV Üniversitesi Rektör Yrd. Ümit Doğay Arınç, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Andı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz, Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Numan, Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fahamettin Başar ve Prof. Dr. Fikret Turan ile çeşitli bölümlerden öğretim üyelerinin de dinleyicilerin arasında olduğu, farklı bölüm öğrencilerinin de iştirak ettiği program soru cevap kısmının ardından FSMVÜ Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç tarafından Prof. Dr. Hasan AKAY’a çiçek takdimi ile sona erdi.