Tarih ve Belgesel Söyleşisi Yapıldı
24 Nisan 2015

22 Nisan 2015

Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Üsküdar Yerleşkesi’nde düzenlenen Tarih ve Belgesel söyleşisine Prof. Dr. Ahmet Taşağıl ve belgesel yapımcısı Yasin Galata konuk oldu.

Tarih Bölümü öğretim görevlilerimizden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, tarihçilerin hayatı kayıt altına almakla Türk kültür ve medeniyetine önemli katkılar sunacaklarını ifade etti. Ülkemizde çok az belgesel çekildiğinden yakınan Taşağıl, “Tarihi doğru anlatan belgeseller, filmler arttırılmalıdır. Bunu da ancak canlı, dinamik tarihçiler yapabilir.” dedi.

TRT Yapımcısı Yasin Galata, “Tarihçi sadece masa başında çalışmamalıdır. Gezerek, fotoğraflayarak, belgeleyerek tarihi ortaya çıkarmalıdır.” diye konuştu. Galata, Türk-İslam medeniyetinin izlerini sürdüğü belgesellerinin bir kısmından söz ederek, çekim sürecinde karşılarına çıkan ilginç bilgileri dinleyenlerle paylaştı. Galata, Türk coğrafyasını en iyi bilen yapımcılardan Servet Somuncuoğlu ile birlikte hazırladığı “Türkistan’da Bir Gün” belgeselini de izletti. Belgesel, Türk mutasavvıfı Ahmet Yesevi’nin doğduğu topraklarda onun düşünce ikliminin izini sürüyor. Türk kültüründen izlerin bulunduğu Bulgaristan’da çektikleri Hıdırellez belgeselinden de birkaç fotoğraf karesi paylaşan Galata, soru ve cevapların ardından söyleşiyi sonlandırdı.