Edirne Valiliği ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolüyle Fatih Sultan Mehmed’in eğitim aldığı medrese olarak bilinen Edirne’deki “Saatli Medrese”, Fatih Sultan Mehmet Müzesi olarak hizmet verecek.
Fatih Sultan Mehmed’in doğduğu, çocukluk ve gençlik yıllarını geçirdiği, iki kez tahta çıktığı, İstanbul’un fethi gibi dünya tarihinin dönüm noktası sayılabilecek bir teşebbüse giriştiği tarih ve abideler şehri Edirne, Fatih’in adına yaraşır bir esere kavuşuyor. Fatih Sultan Mehmed’in babası Sultan II. Murad tarafından 1437-1447 yılları arasında yaptırılmış olan ve Şehzade Mehmed’in de ders gördüğü kaynaklarda rivayet edilen Saatli Medrese, Fatih Sultan Mehmet Müzesi oluyor.
Edirne Valisi Ekrem Canalp ve Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın katılımıyla düzenlenen “Fatih Sultan Mehmet Müzesi İş Birliği Protokolü” imza töreni Saatli Medrese’de gerçekleştirildi. Törende konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, protokol vesilesiyle Edirne ile ilgili büyük bir hayalin gerçekleşmesi için adım attıklarını belirterek, “İstanbul’da kendisinin kurduğu bir vakfın devamı mahiyetindeki Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile iş birliği halinde bu müzeyi kurmuş olmamız, Edirne ile İstanbul arasındaki tarihten kaynaklanan bağı tekrar canlandırma anlamına geliyor.” dedi.
“Müze, Fatih’in geniş perspektifini ortaya koyacak”
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin tüm birimlerinin müze çalışmalarına destek olduğunu ifade eden Canalp, şunları kaydetti:
“Teknik çalışmaları çok kısa zamanda tamamlayacağız. Önümüzdeki yıl Edirne’de Edirneli bir padişah olan, İstanbul’u fetheden Fatih’in müzesini açmış olacağız. Fatih Sultan Mehmed Han tarihimiz açısından çok önemli bir şahsiyettir. Devlet adamlığının dışında çok daha derin bir vizyona sahiptir. Aynı zamanda bir şair, bir mühendistir. Fatih’in geniş perspektifli bir insan olması dolayısıyla yapacağımız müze de onun bu perspektifini ortaya koyacak nitelikte olacaktır. Bu çerçevede Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nden alacağımız akademik destek de yapacağımız işin kalitesine çok büyük etki sağlayacaktır.”
“Fatih, tarihin büyük şahsiyetlerindendir”
Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı da bugün güzel bir işin ilk adımının atıldığını dile getirdi.
Büyük toplumların büyük insanlar yetiştirdiğini vurgulayan Prof. Dr. Andı, “Büyük insanlar hem kendi aktüel zamanlarının hem de daha sonra kendi toplumunun nesillerinin hatta bütün bir insanlığın gelecekteki nesillerinin oluşumuna katkı sağlarlar, onları inşa ederler. Tabiri caizse onlar için rol model oluştururlar. Fatih Sultan Mehmed, etkisi günümüze kadar gelmiş tarihin büyük şahsiyetlerindendir.” dedi.
Üniversitenin Edebiyat, Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri ile Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Fatih Sultan Mehmed adına yaptıkları bütün etkinliklerin en sevindirici en netice verenini bu müze olarak gördüklerini belirten Prof. Dr. Andı şöyle devam etti:
“Biz, bir yandan Fatih Sultan Mehmed’in vakfettiği eserler üzerinden yükselen, bir yandan da isminde doğrudan vakıf kelimesinin olduğu bir üniversiteyiz. Dolayısıyla üniversite olarak bugüne kadar yaptığımız etkinliklerin belki de en sevindirici en netice vereni olarak bu müzeyi gördük. Can-ı gönülden dört elle sarıldık. Eminim bu başlangıç bir turizm ve tarih kenti olan Edirne’yi ilgi odağı yapma noktasında bir adım daha ileri götürecektir.”
Konuşmaların ardından Vali Canalp ve Rektör Andı, iş birliği protokolünü imzaladı. Andı, Canalp’e minyatür şahi topu, Canalp de Andı’ya Selimiye Camisi’nin figürünün yer aldığı Edirnekari tablo hediye etti.
Müzenin Mayıs 2021’de açılması planlanıyor
Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Edebiyat Fakültesi ve Mimarlık ve Tasarım Fakültesi iş birliği ile hayata geçirilecek müze projesi, Fatih Sultan Mehmet Müzesi’nin kurulması sürecinin yürütülmesinin yanı sıra müzede gerçekleştirilecek bilimsel, akademik ve kültürel etkinlikler ile Fatih Sultan Mehmed dönemi ve Edirne konularını inceleyen nitelikli bilimsel yayın üretimi projelerini kapsıyor. Osmanlı Devleti’ne bir asır boyunca payitahtlık yapmış ve ondan çok daha uzun bir süre imparatorluğun ve Türk-İslâm medeniyetinin ilim merkezlerinden olmuş Edirne bir medreseler şehridir. Üç Şerefeli Cami’nin ve Peykler Medresesi’nin yanında bulunan Saatli Medrese dikdörtgen planlı, avlulu bir medresedir. Medresenin on yedi adet kubbeli ve ocaklı öğrenci hücresi ile iki dershanesi vardır. Medresede Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2016’da başlatılan restorasyon çalışmaları 2019 yılında tamamlandı.
Müzenin 29 Mayıs 2021 tarihinde açılması planlanmaktadır.