Edebiyat ve tarih disiplinleri arasındaki teorik ve aktüel etkileşimin ve ilişkinin kuşatıcı bir şekilde ortaya konulması amacıyla hazırlanan Sözün Tarihi-Tarihin Sözü: Tarih ve Edebiyat Arasında Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu Sakarya’daki açılış programıyla başladı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi (TÜRAMER) ve Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi (OSAMER) ortaklığında düzenlenen Sözün Tarihi-Tarihin Sözü: Tarih ve Edebiyat Arasında Yeni Yaklaşımlar Sempozyumu’nun açılış programı ve paneli Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Diğer tüm oturumlar çevrimiçi ortamda yapılıyor.
“Tarih ve edebiyat insanın varlığı kadar eski”
Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, tarih ve edebiyatın insanın varlığı kadar eski ve insanla anlam kazanmış tarihine işaret ederek, insanın ontolojik kimliğine bitişik bu iki olgunun yeni yaklaşımlarla sürekli beslenmesi gerektiğini ifade etti.
İnsanın olduğu her yerde ve durumda tarih ve edebiyatın da var olduğunu, bu iki alanın birikimi ne kadar eski zamanlarda oluşmuş olsa da bugün en güncel ilgilerimiz içinde kendine yer edindiğini belirten Andı, “Yaratan yarattığı insanın ontolojik ilgi ve tamamlayıcılarını çağlar üstü bir devamlılıkla onda daim kılmaktadır. Bundan dolayıdır ki biz asırlar öncesinin de tarihini, edebiyatını güncel çaba ve ilgilerimiz arasına alabiliyoruz. Her ikisiyle de bugün yaşadığımız hayata katkı sağlayabiliyoruz.” diye konuştu.
Tarih, edebiyat ve edebiyat tarihi alanında yeni çalışma ve üretimlere ihtiyaç olduğunu söyleyen Andı şöyle devam etti:
“Bu alanların ilmekleri hem bugünden zamansızlık sonrası ilk geçmişe kadar uzanıyor hem de yine zamansızlık öncesi son geçmişe kadar uzanacak. Yani hilkatten kıyamete kadar var olacak. İşte insanoğlunun ontolojik hüviyeti ile kurduğu bu olmazsa olmaz ilişkiler dolayısıyladır ki tarih ve edebiyatı insan oluşumuzla birlikte düşünmek, ikisini de yeni ilgiler, yaklaşımlar ve çalışmalarla güncel hayatımızda yeniden yorumlamak zorundayız. Bu bizim insan oluşumuzun doğurduğu bir çabadır.”
İnsana dair iki alan
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan alana yeni bir soluk getirme çabasını da taşıyan bu tür sempozyumların artarak devam etmesini dileyerek, “Edebiyat ve tarih alanlarının ikisi de insan ve mekân ilişkisine, insanın tasavvuruna ve dünyaya bakışına ait gelişmeler barındırıyor. Bu sempozyumda değerli bilim insanlarını bir araya getiren hocalarımızı tebrik ediyorum. Onların gayretleri sayesinde inşallah yeni açılımlar yapılacak.” dedi.
OSAMER Müdürü Prof. Dr. Bedizel Aydın ise sempozyuma büyük bir ilgi gösterildiğini belirterek, iki gün boyunca genelde tarih ve edebiyat özelde Osmanlı tarihi ve Türk edebiyatı konularında ve aralarındaki ilişkilere dair problemlerin, konuyla ilgili yeni yaklaşımların tartışılacağını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, Sakarya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Halim Kara’nın konuşmacı olduğu açılış paneli gerçekleştirildi. Panelde edebiyat tarihi, yeni tarihselcilik, edebiyat tarihi yazımı, tarihsel roman, divan edebiyatı ve tarih ilişkisi tartışıldı.
Açılış programı ve panelinin ardından tüm oturumlar Zoom ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi YouTube hesabında yayınlanıyor.
Oturumların Zoom bilgilerine ulaşmak için buraya, YouTube hesabına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.