Cumhuriyetimiz 100. Yaşında

Üniversitemiz, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 100. yılı, Üniversitemizde düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.  Bu etkinlikler kapsamında İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemiz "Cumhuriyetimiz 100 Yaşında" başlıklı panel serisini başlattı. 30 Ekim 2023 Pazartesi günü Üsküdar Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ilk panelde, 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet dönemindeki Dış Politika, Azınlıklar ve Ordu konuları ele alındı.

Panelin açılış konuşmasını yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını   belirtti. Salondaki öğrencilere seslenen Kurşun, gençlerin geleceğe yön vereceklerini asla unutmamaları gerektiğini ifade ederek konuşmasını noktaladı.

Büyük Fedakârlıklarla Kuruldu

“Dış Politika, Azınlıklar, Ordu” başlıklı panelin moderatörlüğünü üstlenen Tarih Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Hasip Saygılı, konuşmasında “Cumhuriyetimiz büyük fedakârlıklar neticesinde milletimizin tamamının gayretiyle vücuda getirilmiş yeni bir devlettir. Cumhuriyet, uzun bir sürecin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Tüm milleti kapsayan, hiç kimseyi çemberin dışında bırakmayan bir anlayışla yürütülen millî mücadeleden sonra kurulmuş yeni rejimin adıdır.” dedi.

Sevr Sendromu

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi İsmail Yaylacı, panelde ülkemizin Cumhuriyet dönemindeki dış politikasını değerlendirdi. “Cumhuriyet; çok uluslu, çok dilli, çok dinli bir imparatorluğun bakiyesi üzerine kurulu” diyerek sözlerine başlayan Yaylacı, bu imparatorluk bakiyesinin her zaman bizimle olduğuna dikkat çekerek, “Meseleleriyle bizimle oldu. Ermenistan meselesi gibi. Çevremizdeki bölgelerde yaşanan çatışmalarla sürekli bizimle oldu. Balkanlarda, Kafkaslarda, Ortadoğu, Kuzey Afrika’da yaşanan herhangi bir gelişmeye biz uzak kalamıyoruz” dedi. İmparatorluk mirasının politik psikoloji olarak da bizimle olduğunu hatırlatan Yaylacı, Sevr sendromunu örnek verdi.  Dünden bugüne yaşananlar hakkında ana hatlarıyla bilgi veren Yaylacı, Türkiye’nin 2000’lerin başından itibaren dış politikada daha fazla araca sahip olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

1918-1923 Dönemi

İstanbul Üniversitesinden Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü ise Cumhuriyet dönemindeki azınlık politikaları hakkında katılımcılarla bilgilerini paylaştı. Güllü, konuşmasında “Lozan’daki azınlıklarla ilgili hükümler gündeme geldiğinde Türkiye’nin Cumhuriyet’ten sonra da temel referansı her zaman mütareke dönemi olacaktır. Türkiye’nin azınlık dönemi politikalarını belirleyen 1918-1923 dönemidir.” diyerek bunun sebepleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyetimizin yüz yıllık hikayesinin belli başlıklar ve kavramlar üzerinden ele alındığı ve ilgiyle takip edilen panel serisinin ilkinde, dinleyiciler de soru ve görüşleriyle programa katkı yaptı.