İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, uluslararası literatüre sunduğu katkı ve alanın akademide kurumsallaştırmasından dolayı “Sosyal Bilimler Ödülü”nü almaya layık görüldü. Kurşun’a ödülünü Milli Eğitim Bakan Yusuf Tekin takdim etti.
İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti tarafından, eğitime katkı vizyonu doğrultusunda ülkemize yüksek fayda sağlayacak çalışmaları keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla verilen 2023 İlim Yayma Ödülleri sahiplerini buldu. İlim Yayma Ödülleri Töreni, 16 Aralık 2023 tarihinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nde Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, İlim Yayma Ödülleri Ödül Komisyonu Başkanı Fatih Savaşan'ın da aralarında bulunduğu akademi, iş, siyaset, sanat ve medya dünyasından çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.
Bilimi Değerli Kılan….
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreninde yer almaktan memnuniyet duyduğunu, ilim erbabını canı gönülden tebrik ettiğini kaydetti. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Sabahattin Zaim Hocamızın sözlerini hatırlatarak “Zaten izafi, gelip geçici bir uğraş olan bilimi değerli kılan, sürekli düzeltile düzeltile kendini geliştirmesidir. Kendi alanındaki en önemli 80 kitabın her birinin diğerini nakzettiğini belirten hocamız, asıl olanın Yaratıcı ile irtibatı kesmeden bunlardan istifade etmek olduğunu söylüyor." diye konuştu.
İlim İnsanlığı Yaşatmaktır
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Türkiye'de üretilen akademik ve bilimsel çalışmaların ödüllendirilmesi gerektiğine karar verdiklerini ve bununla birlikte Türkiye'nin saygın bir akademi ödülü olan "İlim Yayma Ödülleri"nin başladığını dile getirdi. Erdoğan, "İlim, insanlığa hizmet etmek, insanı yaşatmak, umudu yeşertmek, yarınları var etmek için vardır” dedi. Erdoğan, “Filistin'de insanlığın on yıllar boyunca inşa ettiği değerlerin yerle yeksan edildiğini görüyoruz. Bazıları, dedelerine yapılan Nazi Soykırımı'nı, bugün beraber yaşadıkları komşularına uygulayarak torunlarına tarih önünde hesap vermek zorunda kalacakları, 'İsrail Naziliği' ifadesini miras olarak bırakıyorlar." ifadelerini kullandı.
3 Farklı Kategori
İlim Yayma Vakfı Takdim Töreni'nde 'Türkiye'nin Akademi Ödülleri' ülkeye değer katmış birbirinden değerli isimlere takdim edildi. Ödüller, "Büyük Ödül", "Sosyal Bilimler", "Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri" olmak üzere 3 farklı kategoride verildi. Bu yıl ayrıca 50'nci yıl özel ödülü de sahibini buldu.
Üniversitemizi Gururlandıran Ödül
Uzun yıllardır sürdürdüğü Yakınçağ Tarihi, Osmanlı Arap Coğrafyası, Ortadoğu ve Kuzey Afrika çalışmalarının bir ürünü olarak, özgün arşiv kaynaklarını kullanarak kaleme aldığı "Osmanlı Arapları, Hilafet, Siyaset ve Milliyet (1798-1918)" başlıklı kitabıyla ulusal ve uluslararası literatüre katkı vermesi ve çalıştığı alanı akademide kurumsallaştırmasından dolayı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Sosyal Bilimler Ödülü'nü almaya layık görüldü. Kurşun’a ödülünü Milli Eğitim Bakan Yusuf Tekin takdim etti.
Yetenekleri Gençleri Yönlendirmeliyiz
Ödülün kendisini onurlandırdığını belirten Dekanımız, aynı zamanda bu anlamlı ödülün sosyal bilimlerin gelişmesi için de önemli bir mesaj içerdiğinin altını çizdi. Dekanımız, “Bu vesileyle ülkemizde kabiliyetli gençlerimizin sosyal bilimlere yönlendirilmesini zaruri gördüğümü arz etmek istiyorum.” dedi. Tarih boyunca ilmin, bilimin her alanı ama özellikle beşerî bilimlerin daima üstün himaye ve teşvikler ile gelişebildiğine dikkat çeken Dekanımız Kurşun, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılında da sosyal bilimlerin pozitif bir ayrımcılıkla ve özel himaye ile geliştirilmesinin acil ve zaruri olduğuna inanıyorum. Zira hepimizi hayran bırakan ve neredeyse tüm farklılıkları ortadan kaldıran yapay zeka alanındaki gelişmeler karşısında insanı ve insanlığı; yerel, milli ve manevi değerleri sadece sosyal bilimlerdeki gelişmeler koruyabilecektir. İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti’nin ilmî yayma teşvik konusundaki hassasiyeti diğer sivil toplum kurumlarımıza örnek olmalı. Özellikle genç ilim adamlarını destekleyerek onların Türkiye’nin yeni yüzyılına hazırlamalıdır.”
Gazze’ye İthaf
“Ödülün şahsım kadar çalıştığım alana da takdir edildiğinin bilincindeyim.” diyen Kurşun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ödülü çalışma coğrafyamın bir bölümünü oluşturan ve gelişen bilimin sayesinde sözde medeniyetin doruklarda olduğu iddia edilen bir çağda soykırımla yüz yüze gelen Gazzeli kardeşlerimize ve özellikle 7 Ekim akabinde şehit edilen bütün eğitimcilere ithaf ediyorum. Bu ödülü öldürülmeden önce son şiirinde ‘İlla ölmem gerekiyorsa, sen yaşamalısın…Hikayemi anlatmak için…’ diyen Gazze İslam Üniversitesi Profesörü Yazar ve Şair Refaat Alareer’e ithaf ediyor ve diyorum ki 'Ömrüm vefa ettikçe hak ve hakikatten ayrılmadan senin ve bütün mağdurların hikayesini yazmaya devam edeceğim." Tören, Kurşun’un çalışmalarıyla ilgili hazırlanan kısa bir video gösterisiyle devam etti.
Kimler Ödül Aldı?
Türkiye’nin ve bilim dünyasının aylardır merakla beklediği ödüller sahiplerine takdim edildi. "Büyük Ödül"ü kazanan Prof. Dr. İbrahim Akduman ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden aldı. Programda, İlim Yayma Vakfının 50. yılı nedeniyle bu yıl ilk kez "İlim Yayma Vakfı 50. Yıl Özel Ödülü" de verildi. Bu ödülü, Nobel Ödüllü bilim insanı Aziz Sancar adına TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan'ın elinden aldı. "Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimleri Ödülü"nü de Prof. Dr. İlhami Gülçin'e TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş takdim etti.