Antep Harbi’ne Yeniden Bakmak
7 Kasım 2022

Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasip Saygılı Antep Harbi’ne Yeniden Bakmak isimli son kitabında Gaziantep özelinde kurtuluş mücadelesini anlatıyor.

Kurtuluş Savaşı’nın 100. yıl dönümüne yaklaşırken literatürdeki yerini alan “Antep Harbi’ne Yeniden Bakmak” kitabı Timaş Yayınları Çağdaş Türkiye Tarihi dizisinden okuyucuyla buluştu. Üniversitemiz Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasip Saygılı’nın Türk kaynakları yanında İngilizce ve Fransızca kaynaklardan da istifade ederek yayına hazırladığı kitap, Gaziantep’in düşmana direnişini ve akabinde “Gazi” sıfatını alışını tüm veçheleriyle ele alıyor.

Kitapta Antep savunmasında her kesimden insanın Mustafa Kemal Paşa liderliğindeki millî mücadelenin bir parçası olduğunu belirten Prof. Dr. Saygılı, şehrin kurtuluşunun ihtiyat zabitleri ile erbaş ve erlerinin kahramanlığının eseri olduğunun altını çiziyor. Halkın yanı sıra Kilis, Maraş, Malatya gibi yakın illerden gelen muharip unsurlar ve sağlanan maddi desteğin de şehrin kurtuluşunda önemli olduğunu kaydeden Saygılı, harbi yürüten “Heyet-i Merkeziye”nin çabaları ile Fransız ordusundaki Senegal, Cezayir ve Tunus gibi coğrafyalardan toplanan Müslüman askerlerin bir kısmının da mücahit Türk kardeşlerine katılarak yaralandığını aktarıyor.